Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.10.11, 02:03   #1
Kullanıcı Profili
Gökkuşağı
Moderator
Avatar Yok
Tualim.NetGökkuşağı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2009
Yaş: 42
Üye No: 375
Mesajlar: 1.918
Konular: 1568
Bulunduğu yer: Ankara
Arrow Karl Briullov Biyografisi - Karl Briullov Kimdir - Karl Briullov Hayatı

Karl Briullov Biyografisi - Karl Briullov Kimdir - Karl Briullov Hayatı - Karl Briullov Yaşamı

Karl Parlovich Briullov (D. 12 Aralık 1799, St. Petersburg - Ö. 11 Haziran 1852, Roma) uluslararası ün kazanan ilk Rus ressamdı. Rus neoklasizim ve romantizmindeki öncü kişi olarak görülmekte ve arkadaşları tarafları tarafından "Büyük Karl" olarak çağırılmaktaydı.



Karl Briullov'un otoportresi

St. Petersburg'da Fransız bir aileden Carlo Brulleau isminde doğan Briullov; 1822'ye kadar bu ismi kullanmıştır. İmparatorluk Sanat Akademisi'nde (1809-1821) eğitim almasına rağmen; klasik tarzı öğretmenleri ve kardeşine rağmen sevememiştir. Bu vesile ile, Rusya'yı terkedip Roma'ya yerleşmiş ve burada 1835 yılına kadar genelde portre üzerine çizimler yapmıştır. Ancak ünü tarihsel resimler çizmeye başladığında yayılmıştı.

Pompey'in Son GünleriEn fazla tanınmış eseri, Pompey'in Son Günleri (1830-1833) eseridir. Alexander Pushkin ve Gogol'dan Peter Paul Rubens ve Van Dyck'a kadar karşılaştırılmış, sanat tarihinin ölümsüz eserleri arasına girmiştir. Bruillov bu dönemde Avrupa'nın en iyi ressamlarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu eserini tamamladıktan sonra, Rusya'nın başkentine geri dönmüş ve aristokratlar ve elit entelektüeller bir çok dost edinmiş; İmparatorluk Sanat Akademi'sinde de yüksek bir konum kazanmıştır.

Akademi'de öğretmen olarak ders verirken (1836 - 1848) yeni bir portre tarzı geliştirir ve bu neoklasik basitlik romantik dokunuşu içinde bulundurur, realizm becerisi ile beraber yüksek seviyede psikolojik öğeler içeren resimler yapar. St. Isaac Katedrali'nin kubbesi için çalışırken, sağlığı bir anda bozulmuştur. Doktorlarının önerilerini dinleyen Briullov 1849'da Madeira'ya taşınmış ve son üç yılını İtalya'da geçirmiştir. Roma'da Cemetrio degli Inglesi mezarlığında gömülmüştür.

Bir Türk Kızı

Karl Briullov'un eserleri arasında en ilginçlerinden biri de 1837 ile 1838 yılları arasında çizdiği "Bir Türk Kızı" isimli portresidir. Bu dönemde Akademi'de öğretmen olarak ders veren Briullov; neoklasik basitliği ilk olarak bu resimde uygulamış ve romantik dokunuş da eserine yansımıştır. Türk kızının giydiği elbisesi, şapkası ile de o dönemdeki Türk kadınına ışık tutar.



Bir Türk Kızı Tablosu

Bu resim Moskova'daki Tretyakov Galeri'sinde bulunmaktadır ve yağlı boya ile tual üzerine çizilmiştir. Bir Türk Kızı'ndan önce çizdiği eserlerde genelde karanlık bir arka plan kullanan Briullov bu eserinde kırmızı bir renk kullanmıştır.
__________________


Gökkuşağı
Gökkuşağı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla