Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Heykel
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Heykel Heykel, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir.

François-Auguste-René Rodin - Auguste Rodin

Heykel kategorisinde açılmış olan François-Auguste-René Rodin - Auguste Rodin konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
François-Auguste-René Rodin - Auguste Rodin
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2052

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23.10.10, 01:58   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart François-Auguste-René Rodin - Auguste Rodin

François-Auguste-René Rodin


(12 Kasım 1840 - 17 Kasım 1917)
Düşünceyi Mermere İşleyen Usta
Paris'te 12 Kasım 1840 tarihinde doğan François-Auguste-René Rodin, La Petite École (Küçük Okul) isimli Özel Desen ve Matematik Okulu'na girdiğinde heykeli keşfetti ve desen becerisini geliştirmeye başladı.
1864'te ilk atölyesini tuttu ve 20 yaşındaki Rose Beuret'yle tanıştı. 1871'de Belçika'da ilk kez yapıtlarını sergiledi. Gerçek boyutlu bir insan bedeni çalışması olan ve eseri tamamladıktan birkaç ay sonra Tunç Çağı adını verdiği bronz heykeline 1875'te başladı.
1882'de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı figürlerini yaptı. Bir süre sonra sevgilisi, daha sonra da en büyük rakibi olacak Camille Claudel'le tanıştı. 1883'te Victor Hugo büstünü yaptı, iki yıl sonra Calais Belediyesi, Calais Burjuvaları anıtını ısmarladı. Ertesi sene Öpüşme'yi yaptı. 1888'de devlet, Uluslararası Sergi için Öpüşme'nin mermerini ısmarladı. 1889'da empresyonizmin öncülerinden Fransız ressam Claude Monet'yle birlikte sergi açtı. 1895'te Meudon'daki Villa des Brillants'ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladı.
1900'de, Uluslararası Sergi vesilesiyle Paris'teki Alma Meydanı'nda yer alan pavyonda, 1902'de ise Prag'da büyük sergi açtı. 1904'te alçıdan yapılmış büyük boy Düşünen Adam heykeli ilk kez Londra'daki International Society'de, bronz versiyonu ise Salon de Paris'de sergilendi. Düşünen Adam 1906'da Panthéon'un önüne yerleştirildi.
Fransa Ulusal Meclisi, arka arkaya yaptığı üç bağışla koleksiyonlarını devlete bırakan sanatçının anısına, Biron Konağı'nı Rodin Müzesi yapma kararı aldı. 29 Ocak 1917'de Rodin ve Rose Beuret evlendi. Rose, 14 Şubat'ta yaşama veda etti. Aynı yıl, 17 Kasım'da ölen Rodin, Meudon'daki Villa des Brillants'ın bahçesine, Rose'un yanına gömüldü. Mezarlarının başında bir Düşünen Adam heykeli yer alıyor.
Kronoloji
1840 12 Kasım'da Paris'te doğdu.
1854-57 La Petite École (Küçük Okul) diye anılan özel desen ve matematik okuluna girdi, heykeli keşfetti ve desen becerisini geliştirdi.
1857-59 École des Beaux-Arts'a (Güzel Sanatlar Okulu) girmek istedi, üç denemesinde de başarısız oldu. Yaşamını sürdürmek ve ailesine destek olmak amacıyla pek çok dekoratör ve süslemecinin yanında çalıştı.
1864 Fransız heykeltraş Carrier-Belleuse'le çalışmaya başladı. İlk atölyesini tuttu ve 20 yaşındaki Rose Beuret'yle tanıştı. Les Gobelins tiyatrosunun dekorasyonunda çalıştı.
1865 L'Homme au nez cassé (Kırık Burunlu Adam) adlı yapıtı, Salon des Artistes Français'ye (Fransız Sanatçılar Sergisi) kabul edilmedi. Champs-Elysées'deki Païva Oteli'nde çalıştı.
1866 Oğlu Auguste-Eugène Beuret doğdu.
1870 Onbaşı rütbesiyle Garde Nationale'e (Ulusal Muhafızlar) katıldı, miyopluğu nedeniyle çürüğe çıkarıldı.
1871 Belçika'da Carrier-Belleuse'le buluştu. İlk kez yapıtlarını sergiledi. Carrier-Belleuse tarafından işten çıkarılınca Fransa'ya döndü. Belçikalı heykaltraş Antoine-Joseph Van Rasbourgh'la sözleşme imzaladı. Belçika'da geçirdiği yıllarda, Brüksel borsa binasının yenilenmesi, krallık sarayı taht salonunun dekorasyonu, Anspach bulvarındaki bazı yapıların cephe süslemeleri, Brüksel Akademiler Sarayı'nın dekorasyonu gibi işlerde çalıştı. Soignes Ormanı'nda bir dizi manzara resmi yaptı. Yaşamını dekoratif ve ticari heykeller yaparak sürdürdü.
1875 Eğitim için gittiği İtalya'da Michel-Ange'ın eserini inceleme fırsatı buldu. Gerçek boyutlu bir insan bedeni çalışması olan ve l'Age d'airain (Tunç Çağı) adını verdiği figüre başladı. Kırık Burunlu Adam adlı yapıtı Salon'a kabul edildi.
1877 Tunç Çağı, önce Brüksel'de, ardından Paris'te sergilendi. Yapıtını modelden kalıp alarak oluşturmakla suçlandı.
1878 Süslemeciler için çalıştı. Trocadero çeşmelerinin dekorasyon çalışmalarına katıldı. Saint Jean-Baptiste prêchant (Vaaz Veren Vaftizci Yahya) adlı heykeline başladı.
1879 Carrier-Belleuse'ün yönetiminde, Sèvres İmalathaneleri'nde çalışmaya başladı. Paris savunmasının anısını yaşatacak bir anıt için açılan yarışmaya katıldı.
1880 Tunç Çağı'nı satın alan Fransız devleti, geleceğin Musée des Arts Decoratifs'i (Süsleme Sanatları Müzesi) için bir kapı ısmarladı. Devlet Mermer Depoları'nda kiraladığı atölyeyi, ölümüne dek elinden çıkarmadı.
1882 Adam (Adem), Eve (Havva) ve le Penseur (Düşünen Adam) adlı figürlerini yaptı. Önce sevgilisi, daha sonra da en büyük rakibi olacak 19 yaşındaki Camille Claudel'le tanıştı. Sèvres İmalathaneleri'nden ayrıldı.
1883 Victor Hugo Anıtı'nı yaptı.
1885 Calais Belediyesi, le Monument aux Bourgeois de Calais'yi (Calais Burjuvaları Anıtı) ısmarladı.
1886 Le Baiser'yi (Öpüşme) yaptı. Vicuña Mackena ve General Lynch anıtları için sipariş aldı.
1888 Devlet, 1889 Uluslararası Sergisi için Öpüşme'nin mermerini ısmarladı. Düşünen Adam ilk kez Kopenhag'da sergilendi.
1889 Empresyonizm öncülerinden Fransız ressam Claude Monet'yle birlikte sergi açtı. Panthéon için bir Victor Hugo anıtı siparişi aldı, ilk maketi geri çevrildi. Claude Lorrain anıtının siparişini aldı.
1891 Paris'teki Lüksemburg Bahçesi için bir Victor Hugo anıtı siparişi aldı. La Société des Gens de Lettres (Edebiyatçılar Derneği) Balzac anıtı ısmarladı.
1894 Monet'nin evinde, "Modernizmin Babası" olarak tanınan sanatçı Paul Cézanne'la tanıştı. Camille Claudel'le araları açıldı.
1895 Meudon'da 1893'ten beri kiraladığı Villa des Brillants'ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladı. Calais Burjuvaları anıtının açılış töreni yapıldı.
1896 Ressam Puvis de Chavannes ve Carrière'le birlikte Cenevre'de açtığı sergide, ilk kez heykellerin yanı sıra yapıt fotoğraflarını da sergiledi.
1897 142 deseninin "heliogravür" tekniğindeki baskıları Goupil firması tarafından yayımlandı. Victor Hugo anıtı, Salon du Société Nationale des Beaux-Arts'da (Ulusal Güzel Sanatlar Derneği Sergisi) sergilendi.
1898 Camille Claudel'le kesin olarak ayrıldılar. Edebiyatçılar Derneği, Ulusal Güzel Sanatlar Derneği sergisinde mermer Öpüşme ile birlikte sergilenen alçı Balzac anıtını geri çevirdi.
1899 Bir Puvis de Chavannes anıtının siparişini aldı. İlk monografik sergisi önce Brüksel'de, ardından Hollanda'da açıldı. Büyük boy Havva, Salon de la Nationale'de sergilendi.
1900 Uluslararası Sergi vesilesiyle, Paris'teki Alma Meydanı'nda yer alan pavyonda, büyük bir Rodin Sergisi düzenlendi.
1902 Prag'da Rodin Sergisi açıldı. Şair Rainer Maria Rilke (1875-1926) ile tanıştı. Rilke, 15 Eylül 1905'ten 12 Mayıs 1906'ya kadar Rodin'in sekreterliğini yaptı.
1904 Alçıdan yapılmış büyük boy Düşünen Adam heykeli ilk kez Londra'daki International Society'de, bronz versiyonu ise Salon de Paris'de sergilendi.
1905 Musée des Arts Decoratifs (Süsleme Sanatları Müzesi), la Porte de l'Enfer (Cehennemin Kapısı) olmaksızın açıldı.
1906 Düşünen Adam Panthéon'un önüne yerleştirildi.
1907 Yalnızca desenlerden oluşan ilk büyük sergisi, Paris'teki Bernheim Jeune galerisinde açıldı. L'Homme qui marche (Yürüyen Adam), Salon de la Nationale'de sergilendi.
1908 La Cathédrale'ı (Katedral) yaptı. Rilke sayesinde l'Hôtel Biron'a (Biron Konağı) yerleşti. Viyana, Leipzig ve Paris'te önemli desen sergileri açıldı.
1909 Palais Royal'de Victor Hugo anıtının açılışı yapıldı.
1911 Devlet, Panthéon için bir Puvis de Chavannes büstü ısmarladı. Yürüyen Adam, Roma'daki Farnese Sarayı'na yerleştirildi. Paul Gsell'in Rodin'le yaptığı söyleşilerden oluşan l'Art (Sanat), Grasset Yayınevi tarafından yayımlandı.
1912 Tokyo'da sergi, New York Metropolitan Müzesi'nde Rodin salonu açıldı.
1913 Paris Tıp Fakültesi'nde açılan sergide, ilk kez koleksiyonundaki antik yapıtlar sergilendi.
1914 Fransa Katedralleri yayımlandı. Savaştan kaçtı ve İngiltere'ye gitti. Daha sonra bir süre Roma'da kaldı.
1915 Roma'ya yeni bir yolculuk: Papa XV. Benedict Büstü. Calais Burjuvaları anıtı Londra'da resmen ama törensiz açıldı.
1916 Arka arkaya yaptığı üç bağışla, koleksiyonlarını devlete bıraktı. Fransa Ulusal Meclisi, Biron Konağı'nı Rodin Müzesi yapma kararı aldı.
1917 29 Ocak'ta Meudon'da Rose Beuret'yle evlendi. Rose, 14 Şubat'ta öldü. 17 Kasım'da ölen Rodin, Meudon'daki Villa des Brillants'ın bahçesine, Rose'un yanına gömüldü. Mezarlarının başında bir Düşünen Adam bulunuyor.
1919 4 Ağustos'ta, Rodin Müzesi kapılarını halka açtı.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
auguste, auguste rodin, auguste rodin biyografi, auguste rodin biyografisi, auguste rodin hakkında bilgi, auguste rodin hayatı, auguste rodin kimdir, auguste rodin özgeçmişi, auguste rodin yaşamı, françoisaugusterené, heykeltıraş auguste rodin, heykeltıraş auguste rodin biyografisi, heykeltıraş auguste rodin hayatı, heykeltıraş auguste rodin kimdir, heykeltıraş auguste rodin yaşamı, rodin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yürüyen Adam Heykeli Auguste Rodin - Yürüyen Adam Eseri Auguste Rodin - Auguste Rodin Gökkuşağı Heykel 0 14.12.11 23:47
Eve (Eva) Heykeli Auguste Rodin - Eve (Eva) Eseri Auguste Rodin - Auguste Rodin Eve Gökkuşağı Heykel 0 14.12.11 23:44
Balzac Anıtı Heykeli Auguste Rodin - Balzac Anıtı Eseri Auguste Rodin - Auguste Rodin Gökkuşağı Heykel 0 14.12.11 22:53
Auguste Rodin Eserleri - Auguste Rodin Heykelleri - Auguste Rodin Çalışmaları -Heykel Gökkuşağı Heykel 2 14.12.11 21:13
Auguste Rodin Biyografisi - Auguste Rodin Hayatı - Auguste Rodin Kimdir - Heykeltıraş Gökkuşağı Heykel 0 14.12.11 20:16


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.