Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Heykel
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Heykel Heykel, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir.

Aristide Maillol Biyografisi - Aristide Maillol Kimdir - Aristide Maillol Hayatı

Heykel kategorisinde açılmış olan Aristide Maillol Biyografisi - Aristide Maillol Kimdir - Aristide Maillol Hayatı konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Aristide Maillol Biyografisi - Aristide Maillol Kimdir - Aristide Maillol Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2180

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31.10.11, 21:45   #1
Kullanıcı Profili
Moderator
Avatar Yok
Tualim.NetGökkuşağı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2009
Yaş: 42
Üye No: 375
Mesajlar: 1.918
Konular: 1568
Bulunduğu yer: Ankara
Arrow Aristide Maillol Biyografisi - Aristide Maillol Kimdir - Aristide Maillol Hayatı

Aristide Maillol Biyografisi - Aristide Maillol Kimdir - Aristide Maillol Hayatı

Aristide Maillol (D. 8 Aralık, 1861 Banyuls-sur-Mer, Pyrenees-Orientales, Fransa - Ö. 27 Eylül 1944 Banyuls-sur-Mer, Pyrenees-Orientales, Fransa ) bir Katalan asıllı Fransız heykeltıraş, grafiker ve dokuma duvar halısı yapımcısı.



Aristide Maillol Ressam: Jozsef Rippl-Ronai (1899)

Hayatı ve Sanatı

Maillol Fransa'nın 1861 de güney-doğusunda Pirene Dağları kuzeylerinde Roussillon adlı bölgede doğdu. Bu bölgede Katalanlar yaşamakta ve devletce hoş karşılanmamakla beraber Katalanca konuşulmaktaydı. Maillol'un ailesi bu gruba dahildi ve Katalanca konuşmaktaydı.

Genç yaşlarda ressamlığa merak sardı. Lise eğitimini Perpignan'da "Francois Arago Lisesi"'nde yaptı. 1881de sanat eğitimi almak için Paris'e geldi. Çeşitli güzel sanat akademilerine müracaat ettikten sonra 1885de Ecole des Beaux-Arts tarafından kabul edildi. Bu akademide resim öğrenirken kendine en etkili olan hocaları Jean-Léon Gerome ve Alexandre Cabanel idi. Hazırladığı ilk resimlerinde kendi çağından arkadaşlari olan Pierre Puvis de Chavannes ve Paul Gauguin etkileri de açıkca görülür.

Arkadasları, özellikle Gaugin, onu dekoratif sanatlara ilgilendirmeye başladılar. Bu dekoratif sanatlara olan ilgisi onu dokuma duvar halısı hazırlama sanatına yönletti. 1893de Mailliol doğum kasabası olan Banyuls'da bir dokuma duvar halısı atölyesi açtı. Bu atölye çok geçmeden çok yüksek teknik ve estetik nitelik gösteren eserler üretmesi ile ün yaptı. Bu sırada Malliol bu çok eski sanatı yeniden yaratmak için derin araştırma yapmaktaydı. Kullanmak istediği eski antik tabii boyaları bulmak için bir yerel eczacıdan sağladığı eski bir yazma kitap ile bir yerel bir şifalı bitki arayıcı biri ile birlikte dağları, yamaçları gezdiği bildirilir. Bu şifalı bitki arayıcı genç kız (Clothilde Narcisse) ile çok geçmeden evlendi ve ilk çocukları Lucien doğdu. Dokuma duvar halı üretimi başarılı olmakla beraber daha çok uygulamalı ve ticarî bir uğraş olduğu için Mailliol'un sanat hevesini karşılayamamaktaydı . 1895de küçük pişmiş toprak heykelcikler yapmaya başladı ve heykeciliğe merakı gittikçe arttı ve dokuma duvar halıcılığına odaklanmaktan ayrılmaya başladı. Evelenip çocukları olunca Mailiol ailesi ile Paris'e geri döndü ve çalışmalarını heykelcilik üzerine odaklandı. Paul Gaugin ve Monfreid Daniel ile "Nabiler" post-empresyonist akımına girdi ve heykeltraş ve ünlü öğretmen Antoine Bourdelle'in derslerine gitmeye başladı.



Venus., La Montana1936. Avustralya National Art Gallery Heykel Parkı Sidney,

Maillol bu etkiler altında klasik formda heykeller hazırlamaya başladı. 1899da Rumen Prenses Bibescu Mailloil eserlerinin ilk patronu oldu ve onun çalışmalarına malî destek sağlamaya başladı. İlk büyük şahsi sergisi 15-30 Haziran 1902de Paris'te "Vollard Galerisi"'nde yapıldı. Daha sonra eserleri satılmaya başladı. 1902den itibaren Kont Kessler ve 1909da Rus koleksiyoncusu İvan Morozov patronları oldu. 1905 Paris'te "Automn Lounge" sergilediği La Méditerranée (Akdeniz) heykeli büyük ilgi çekti. Kessler'e Le Désir (Arzu) ve Le Cycliste (Bisikletçi) heykellerini, Morozov'a Les Quatre saisons (Dört mevsim) eserlerini 1909da sattı.

Hayatta iken Maillol'un en önemli eser sergileri 1913de Hollanda'da Rotterdam'da; 1925de Buffalo (ABD)de, 1933de İsviçre'de Basle'de retrospektif ve 1937de büyük retrospektif sergi Paris'de Maillol Petit Palais'de adı altında açılmıştır.

1939da La Riviere (Nehir) adlı eserini bitirdi ve Eylül'de doğum yeri olan Banyuls şehrine çekildi. 1940da Harmonie adlı eserini burada hazırlamaya başladı ama bunu bitiremedi. 7 Eylül 1944de bir fırtınalı günde ressam Raoul Duffy'yi ziyaretten dönmekte iken yolcu olarak bindiği bir otomobil Banyuls'un birkaç km dışında yoldan çıkıp devrildi ve 83 yaşında olan Malliol bu kazada hayatını kaybetti. Mezarı bu kaza olduğu yerdedir.

Maillol'un kaza geçirdiği mevkide 1994de Musee Malliol adlı bir müze açılmıştır ve heykellerinin bazıları ve eskizleri bu müzede sergilenmektedir. Maillol'un son modeli olan ve hayatının son 10 yılında bir yakın platonik arkadaşı olan Dina Viernay'in gayretleri ile Maillol'un Paris'te bulunan atölyesi 1995de Musee Maillol adı ile açılmış ve Maillol'un eserlerini çoğu bu müzede sergilenmektedir.

Eserlerinin halk açık sergilenmesini sağlamayı da tercih etmekteydi. 1909 La Méditerranée (Akdeniz) heykelini doğum yerine yakın Perpignan şehrine 1870 harbi ölüleri anısı anıtı parçası olarak bağışladı. 1912de Paul Cézanne adına açılan bir anıt hazırlamıştır. Birinci Dünya Savaşı ölüleri anısına hazırlanan anıtlara katkılar yapmıştır. 1923de Fransa devleti La Méditerranée (Akdeniz) heykelini mermer olarak yontması için sipariş verdi. Öldükten sonra modeli Dina Vierney'e miras kalan Maillol'un 7 heykeli 1963de Paris'de Jardin des Tuileries parkına dikilmiştir.

Maillol'un önemli eserlerinin konularının hemen hepsi kadın vücudu şeklinde, "klasik" görüşün en önemli kabul ettiği kalıcı değişmez formlarda eserlerdi. Fakat Maillol'un bu klasik görüşlü eserlerinin etkileri II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupalı ve Amerikan heykeltıraşların realistik figuratif heykellerinde görüldüğü gibi, modernist heykeltraş olan Henry Moore ile Alberto Giacometti'nin gerçekten çok uzaklaşmış figürlerinde de görülmektedir.



La Riviere (Nehir) (1939). Bildbeschreibung: Kunsthalle, Hamburg

Eserlerini Sergileyen Mekanlar

La Méditerranée (Akdeniz), Savaş ölüleri anısına anıt. Banyuls
Savaş ölüleri anısına anıt Céret
Nymph With Flowers (Çiçeklerle bir su perisi), "Trammell Crow Center" Dallas, ABD
Savaş ölüleri anısına anit Elne
Trois Nymphes (Üç Su Perisi), (1930) Jardin des Tuileries , Paris
Baigneuse à la draperie (Elbiseli Yıkanan Kız) (1930) Jardin des Tuileries , Paris
Baigneuse se coiffant (Saç Yapan Yıkanan Kız) , (1930) Jardin des Tuileries , Paris
Flore; (1910) Jardin des Tuileries , Paris
Île-de-France, (1921), Jardin des Tuileries , Paris
Jeune fille allongée (Uzanmış genç kız), (1921), Jardin des Tuileries , Paris
Pomone (1921), Jardin des Tuileries , Paris
Vénus, Place de la Loge Perpignan, Fransa
'Savaş ölüleri anısına anıt Port-Vendres
La Nuit (Gece) (1909) Schlossplatz, Stuttgart, Almanya
La Riviere (Nehir) (1940-1943) Talacker, Zurih, İsviçre
L'Air (Hava) (1939) Kröller-Müller Museum Heykel Parkı, Otterlo, Hollanda
La Riviere (Nehir) (1939-1943), Middelheim Heykel Açık Hava Müzesi, Antwerp, Belçika
Île-de-France (1910-1921), The Metropolitan Museum of Art New York, ABD
La Méditerranée (Akdeniz)(1905/1927), Musée d'Orsay, Paris
Voorjaar (1910-1912), Musée d'Orsay, Paris
Cézanne anıtı (1925), Musée d'Orsay, Paris
Danseres (yak, 1895), Musée d'Orsay, Paris
De begeerte (yak. 1907) Musée d'Orsay, Paris



L'Aire (Hava) (1939) Kröller-Müller Museum Heykel Parkı, Otterlo, Hollanda
__________________


Gökkuşağı
Gökkuşağı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
aristide, aristide maillol, aristide maillol biyografi, aristide maillol biyografisi, aristide maillol hakkında genel bilgi, aristide maillol hayatı, aristide maillol kim, aristide maillol kimdir, aristide maillol özgeçmişi, aristide maillol yaşamı, biyografisi, hayatı, heykeltıraş aristide maillol, heykeltıraş aristide maillol biyografisi, heykeltıraş aristide maillol hayatı, heykeltıraş aristide maillol kimdir, heykeltıraş aristide maillol yaşamı, kimdir, maillol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Donatello Biyografisi - Donatello Hayatı - Donatello Kimdir - Donato di Niccolo di Gökkuşağı Heykel 0 10.12.11 21:53
Man Ray Biyografisi - Man Ray Kimdir - Man Ray Hayatı - Ressam Man Ray Yaşamı Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 31.10.11 22:55
Aristide Maillol Eserleri - Aristide Maillol Heykelleri - Aristide Maillol Resimleri Gökkuşağı Heykel 0 31.10.11 21:59
Aetion Biyografisi - Aetion Kimdir - Aetion Hayatı - Echion Biyografisi - Aetion Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 26.12.10 19:45
Giorgione Biyografisi - Giorgione Hayatı - Giorgio Barbarelli da Castelfranco Kimdir Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 12.10.10 04:49


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.