Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Kültür&Sanat&Edebiyat > Tiyatrolar, Tiyatro Oyunları (Skeçler ve Piyesler)

Tiyatrolar, Tiyatro Oyunları (Skeçler ve Piyesler) Tiyatro çeşitleri,tiyatro tarihi,tiyatroların tanıtımı,tiyatro metinleri,tiyatrocuların hayatı eserleri,Tiyatro ile ilgili kitaplar,tiyatro oyunları

Gölge Oyunu Nedir-Nasıl Oynatılır

Tiyatrolar, Tiyatro Oyunları (Skeçler ve Piyesler) kategorisinde açılmış olan Gölge Oyunu Nedir-Nasıl Oynatılır konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gölge Oyunu Nedir-Nasıl Oynatılır
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
6211

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14.12.09, 05:50   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Gölge Oyunu Nedir-Nasıl Oynatılır

Gölge Oyunu Nasıl Oynatılır - Gölge Oyunu Nedir



Evet, sıra geldi gölge oyunu nasıl oynatılır sorusunun cevabını vermeye. Evde ailenize Karagöz oynatabilmeniz için kullanılmış bir koliden son derece basit bir Karagöz perdesi yapacağız, bütün aşamaları tek tek anlatmaya çalışacağım.

Adım1: Fotoğrafta gördüğünüz gibi kullanılmış boş bir koli bulalım.



Adım2: Bir maket bıçağı ile dikdörtgen bir pencere açalım.



Adım3: Fotoğrafta da görüldüğü gibi televizyon ekranına benzer bir sahne yaptık, sıra geldi beyaz perdesini yapmaya.



Adım 4: Açtığımız pencereye arka taraftan mermerşahi bir kumaş gerdik, Karagözümüz burada oynayacak.

Mermerşahî, yaşlı hanımların başlrına örttükleri Tülbent kumaşıdır, ikinci bir seçenek olarak Patiska da kullanabilirsiniz, ancak patiskanın kaliteli olanını değil de mümkün olduğunca kalitesiz (seyrek dokunuşlu) olanını tercih etmeniz gerekir. Kaliteli olan patiska daha sık dokunuşlu olduğundan dolayı tasvirlerin perdede görünmesi açısından sorun yaratabilir.





Adım 5: Ve son olarak da kolinin görünür yerlerini renkli bir kumaş ile kapladık, perdemiz hazır.



Adım 6: Hazırladığımız karagöz perdesini bir masa üzerine koyuyoruz, odanın ışıklarını kapatıp karagöz perdemizin arkasına bir masa lambası koyarak oynatmaya başlıyoruz.



Perdemizin arkadan görünüşü



Önden işte böyle görünecek

Bu anlattığım perde yapımı en basit hâlidir, hayal gücünüzü kullanarak kendiniz daha farklı yöntemler geliştirebilirsiniz, zaten karagöz perdesinin diğer bir adı da "Hayâl Perdesi" dir.



Aşağıda ahşap malzemeden yapılmış iki farklı karagöz perdesi daha görebilirsiniz

Perdemizi yaptık, Karagöz hacıvatımız da elimizde , pekiii şimdi ne ve nasıl oynatacağız?..
Onu da Gölge Oyunu Nasıl Oynanır sayfamızda anlatalım..

Karagöz perdesi'ni hazırladık, Karagöz Hacıvatımız da hazır, şimdi sıra geldi "Gölge oyunu nasıl oynanır" konusunu irdelemeye. Her zaman savunduğum tez gölge oyununun doğaçlama oynatılmasıdır. Unutmayınız ki eskiden karagöz sanatçıları hemen hemen bugünkü köşe yazarlarının işlevini yerine getirirlermiş, yani güncel olayları mizahi bir dille karagöz perdesinde yorumlarlarmış. Tanzimat'tan sonra batı tiyatrosunun etkisi ile yazılı metin geleneği başlamış. Zaten karagöz sanatımızın bugünkü içler acısı hale düşmesinin en önemli nedenlerinden biri de budur. Sürekli olarak ezberlenmiş bir metni oynatmak seyirci açısından hiç cazip bir durum değildir, o yüzden çevrenizdeki güncel konuları mizahi bir dille perdede oynatmak - oynamak en ideal durumdur, bir kaç örnek vereyim.

Öğrenciler için: Zaman zaman Karagöz Hacıvat gölge oyunu ödevi olan öğrenciler, öğretmen ya da öğrenci velileri benden yazılı bir karagöz metni isterler, benim önerim ise öğrencilerin yaşlarına uygun olacak bir konuyu perdede canlandırmalarıdır, örneğin ikinci sınıfa giden bir öğrenci karagöz hacıvatı eline alıp trafik kurallarını işleyebilir, Hacıvat "Haydi Karagözüm karşıya geçelim" der karagöz ise "Dur yahu Hacıvat görmüyor musun kırmızı ışık yanıyor" der, Hacıvat'ın "Olsun ne olacak kırmızıda geçersek" demesi üzerine Karagöz trafik kurallarını anlatmaya başlar; bunun gibi binlerce örnek verilebilir..

Anne babalar için: Evlerinde çocuklarına Karagöz Hacıvat oynatmak isteyen anne babalar ise evlerinde geçen olayları karagöz perdesinde canlandırabilirler, gölge oyunu perdesini kullanarak çocuklarına vermek istedikleri mesajları, öğretmek istedikleri şeyleri rahatça öğretebilirler, unutmayınız ki gölge oyunu Karagöz Hacıvat çok önemli bir eğitim aracı olarak kullanılabilir. Örneğin, diyelim ki anaokulu çağında parmağını emen bir çocuğunuz var, Karagöz Hacıvat'a parmağını emmemesini, emmeye devam ederse mikrop kapabileceğini, hasta olabileceğini söyleyebilir, ya da annesinin yaptığı herhangi bir yemeği yemeyen çocuğa Karagöz Hacıvat aracılığı ile o yemeğin ne kadar yararlı olduğu, o yemeği yerse çok daha akıllı, çok daha güçlü vs olacağı anlatılabilir. Ya da çocuğunuzun bazı davranışlarını değiştirmek istiyorsanız bunu Karagöz ve Hacıvat ile başarabilirsiniz. Emin olun ki çocuk belki anne babasını dinlemez ama Karagöz'ü dinler. Daha da önemlisi çocuklarımızı televizyon ve internet bağımlılığından kurtarabilir, çocuklarımızın daha sosyal ve yaratıcı olmalarını sağlayabilir ve aile içi sosyal iletişimi güçlendirebilirsiniz. Örnek olarak küçük Mustafa'nın Karagöz oynatarak televizyon bağımlılığından nasıl kurtulduğunu buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken husus: Evinizde amatörce Karagöz oynattığınızda dikkat edeceğiniz en önemli konu Karagöz ve Hacıvat'ın zıt fikirleri savunmaları, fakat oyunun sonunda doğru olan fikrin vurgulanmasıdır. Hacıvat tiplemesinin karakteristik özelliği çıkarcı olması dolayısı ile doğru olanı değil işine geleni savunmasıdır, Karagöz ise kendi zararına bile olsa doğru olanı savunur. Ayrıca evinizde çocuğunuza Karagöz oynatırken zaman zaman Karagöz ya da Hacıvat çocuklara söz atar, onları da oyuna dahil ederse tahmin edemeyeceğiniz kadar eğlenceli oyunlar ortaya çıkabilir.

Evinizde kuracağınız gölge oyunu perdesi ile çocuğunuzu televizyon bağımlılığından kurtarabilir ve aile içi sosyal iletişimi kuvvetlendirebilirsiniz.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
gölge, nedirnasıl, oynatılır, oyunu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mitolojinin Oluşumu - Mitlerin Oluşumu - Mitoloji Nasıl Oluşmuştur - Mitler Nasıl Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 03.10.12 17:55
Gölge Heykeli Auguste Rodin - Gölge Eseri Auguste Rodin - Auguste Rodin Gölge Heykeli Gökkuşağı Heykel 0 14.12.11 23:32
Peyzaj Nedir? Nasıl Yapılır? Renklerin Dansı Peyzaj 0 10.12.09 02:15
Natürmort Nedir? Nasıl Yapılır? Tualim Natürmort 0 10.12.09 01:59
Somut ve soyut resim nedir? Nasıl Çizilir? Tualim Soyut 0 10.12.09 01:49


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.