Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Biçimlendirme Teknikleri > Biçimlendirme Teknikleri (2 Boyutlu) > Yağlı Boya

Büyük Odalık,Jean Auguste Dominique Ingres

Yağlı Boya kategorisinde açılmış olan Büyük Odalık,Jean Auguste Dominique Ingres konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Büyük Odalık,Jean Auguste Dominique Ingres
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3641

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13.08.10, 22:37   #1
Kullanıcı Profili
Moderator
Avatar Yok
Tualim.NetTUAL
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2009
Üye No: 20
Mesajlar: 151
Konular: 102
Standart Büyük Odalık,Jean Auguste Dominique Ingres

Büyük Odalık
Jean Auguste Dominique Ingres

Büyük Odalık (Fransızca: La Grande Odalisque)

1814 yılında Jean Auguste Dominique Ingres tarafından yapılan yağlıboya tablo. Eserde bir odalık ya da cariye betimlenmiştir. Dönemdaşları, bu çalışmasını, ressamın neoklasisizmden ayrılma ve egzotik romantizme yakınlaşma noktası olarak kabul ederler. Büyük Odalık, ilk sergilendiğinde büyük ilgi çekti. İnce uzun oranları ve anatomik gerçekçilikten uzaklığı ile dikkatleri topladı. Eser şu anda Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.

Napolyon Bonapart'ın kız kardeşi Napoli kraliçesi Caroline Murat tarafından sipariş edildi ve 1814 yılında tamamlandı. Ingres, Giorgione tarafından çizilmiş Uyuyan Venüs ve Titian'ın Urbino Venüsü'nü ilham alsa da asıl olarak 1809 yılında Jacques-Louis David'in Madame Récamier'in Portresi'nden etkilendi. Resimde yatay ve izleyiciye arkasını dönmüş bir cariye bozuk bir oranla çizildi. Kadının küçük bir kafası, biçimsiz kol ve bacakları vardı. Ingres, tıpkı Parmigianino gibi maniyeristler gibi soğuk renk tonları kullandı. Parmigianino'nun da Uzun Boğazlı Madonna isimli anatomik bozukluğu ile ünlenmiş bir tablosu vardı.
Ressamın farklı stilleri bir araya getirmesi, klasik şekli romantik temayla birleştirmesi, tablo 1814 yılında ilk kez gösterildiğinde büyük tepki çekti. Eleştirmenler, ressamı çağdaş içerik ve şekil tarzına başkaldırmış bir isyancı olarak tanımladılar. Paris Salonu'nda 1819 yılında sergilnn tabloyla ilgili olarak bir eleştirmen "ne kemikler, ne de kas, ne kan, ne yaşam, ne kabartma... Aslında bu yapaylığı sağlayan hiçbiri değildi." dedi. Sanatçının anatomik gerçekçiliği önemsememiş, bunun yerine kavisleri ve şehveti aktarabilmek için uzun çizgileri tercih etti. Ingres, çalışmasıyla eleştirilmeye 1820'lerin ortalarına kadar devam etti.

Tablodaki çıplak kadının normalden iki ya da üç omur fazlasına sahip bir şekilde çizildiği düşünülür. Dönemin eleştirmenleri bu orantısızlıkların ressamın hatası olduğunu düşündüler. Fakat daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalar, sanatçının uzuvları kasıtlı bir şekilde uzattığını ortaya çıkardı. Gerçek kadınlarla yapılan ölçmeler, tablodaki kadının eğik bir omurga ve çevrilmiş bir pelvisle çizildiğini gösterdi. Ayrıca, kadının sol eli sağ elinden kısaydı. Son olarak, bu çalışma sonucunda kadının iki veya üç değil beş omur fazlası olduğu ispatlandı.
Cariyelerin asıl görevi sultanların bedensel zevklerini tatmin etmek olduğu için ressamın kadının leğen bölgesinde yarattığı bozukluğun sebebinin bu çarpıklığa gönderme olabileceğine inanılır. Ayrıca kadının bakışlarıyla leğen bölgesi arasındaki fiziksel uzaklık kadınların duygu ve düşüncelerindeki karmaşıklığı ve derinliği ifade ediyor olabilir.


Büyük Odalık (La Grande Odalisque)
Jean Auguste Dominique Ingres, 1814
Yağlıboya , 88.9 × 162.56 cm
Louvre Müzesi, Paris
TUAL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
auguste, büyük, dominique, ingres, jean, odalık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Auguste Rodin Eserleri - Auguste Rodin Heykelleri - Auguste Rodin Çalışmaları -Heykel Gökkuşağı Heykel 2 14.12.11 21:13
Auguste Rodin Biyografisi - Auguste Rodin Hayatı - Auguste Rodin Kimdir - Heykeltıraş Gökkuşağı Heykel 0 14.12.11 20:16
Jean Auguste Dominique İngres Eserleri - Jean Auguste Dominique İngres Tabloları Gökkuşağı Yabancı Ressamların Eserleri 2 29.10.11 17:57
Jean Auguste Dominique İngres Biyografisi - Jean Auguste Dominique İngres Kimdir Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 29.10.11 17:15
Jean Arp Biyografisi - Jean Arp Hayatı - Jean Arp Resimleri Renklerin Dansı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 26.03.11 08:17


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.