Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.08.09, 00:22   #2
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart

RESİM - İŞ EĞİTİMİ ÖZEL YETENEK SINAVI
Madde 20
I.AŞAMA SINAVI
Bu bölümde adaylar canlı modele, objelere vb. bakarak desen çalışması yaparlar. Sınav Komisyonu, Sınav Düzenleme Kurulunun onayı ile yaptırılması istenilen desen çalışmasının özelliğine göre sınav kılavuzunda belirtilen sınav süresi ve dinlenme aralıklarında kısmi değişiklik yapabilir.
Adayların bu aşamada yaptığı desen çalışması, kompozisyon, hareket,oran ve çizgisel ifade göz önüne alınarak 100 puan üzerinden değerlendirilir. Adayların desen çalışmasından başarılı sayılabilmeleri için en az 50 puan almaları gerekir. Bu aşamadan 50 puan alamayan adaylar başarısız ilan edilir ve ikinci aşama sınavına alınmazlar.
Resim Yeteneği Değerlendirme Ağırlıkları :
1 – Kompozisyon : % 10
2 - Hareket : % 10
3 - Oran : % 30
4- Çizgisel ifade ( ışık – gölge ) : % 50
II.AŞAMA ISINAVI
Bu bölümde adayın yaratıcılığını ön plana çıkartan imgesel ( hayali ) çalışma yaptırılır. Adaylar sınav komisyonunun tercihine göre kendilerine verilecek bir konuyu resim kağıdı üzerine çizerler; çizimde figür dışında objelerden de yararlanabilirler. Bu bölüm için gerekli süre, konunun özelliğine göre sınav komisyonu tarafından belirlenir.
Bu aşamada adayların en az üç figürlü imgesel çalışması göz önüne alınarak değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır.
Resim Yeteneği Değerlendirme Ağırlıkları :
1 – Kompozisyon : % 10
2 – Hareket : % 10
3 – Oran : % 20
4 – Çizgisel ifade : % 30
5 – Yaratıcılık ( farklılık ) : % 30
YERLEŞTİRMEDE PUANLARIN BELİRLENMESİ
Madde 21- Özel yetenek sınavının birinci aşama sınavının % 60’ı, ikinci aşama sınavının % 40’ ı alınarak Özel Yetenek Sınavı Puanı ( ÖYSP ) bulunur. Bu puan, her yıl ÖSYM sınav kılavuzunun “ Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile ilgili işlemler” başlığı altında verilen, ÖYSP Standart Puanı ( ÖYSP – SP )’ na dönüştürülür. Elde edilen bu standart puan, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı ( AOBP ) ve o yıla ait Öğrenci Seçme Sınavı Puanı ( ÖSS – P ) ile birlikte, ÖSYM sınav kılavuzunda “Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile ilgili işlemler” başlığı altında açıklandığı şekliyle, yerleştirmeye esas olan puanın (YP). hesaplanmasında kullanılır Bu hesaplamada ÖSS puanı olarak dört puan türünün en yükseği değerlendirmeye alınır. YP hesabı ile ilgili daha geniş bilgi Özel Yetenek Sınavı Kılavuzunda verilir.
MÜZİK EĞİTİMİ ÖZEL YETENEK SINAVI
Madde 22
I.****************** AŞAMA SINAVI
Müzik yetenek sınavının I.aşaması, ön eleme niteliğinde olup bireysel ve sözlü -uygulamalı olarak yapılır ve adayın sadece müzikal işitme yeteneği genel boyutları ile ölçülüp değerlendirilir.
Bu aşamada adayın “iki ses işitme”, “üç ses işitme”, “dört ses işitme”, “ezgi işitme” ve “ritim işitme” yetenekleri değerlendirilir.
Müzik yetenek sınavının I. Aşamasında, müzikal işitme yeteneği içinde yer alan alt yetenek ağırlıkları sırasıyla şöyledir :
·***** İki ses işitme : % 18
·***** Üç ses işitme : % 16
·***** Dört ses işitme : % 10
·***** Ezgi işitme : % 40
·***** Ritim işitme : % 16
Bu aşamada yapılan elemede, 50 ( elli ) ve daha yüksek puan alanlar ikinci aşama sınavına girme hakkı kazanırlar. I.Aşama sınavında başarılı olan ve II. Aşama sınavına girmeye hak kazanan adayların, I. Aşama sınavında aldığı puanlar, sadece II. Aşama sınavına girebilmek için yapılan değerlendirmede kullanılır; II. Aşama sınavı sonucunda yapılan genel başarı değerlendirilmesinde dikkate alınmaz.
II.*************** AŞAMA SINAVI
Bu aşamada önce adayın ön şart özelliklerine bakılır. Ön şart özellikleri yönünden yeterli görülmeyen adayın müzikal özellikleri değerlendirilmez ve aday başarısız ilan edilir.
Ön şart özelliklerine şu kurallara uyularak bakılır :
Adayın ses ve konuşma özellikleri ile bedensel özellikleri yönünden durumu dikkatle gözlenir ve incelenir. Bunun için adaydan belli davranışlarda bulunması, belli hareketleri yapması ve yinelemesi istenir. “Ön Şart Özellikler” başlığı altında belirtilmiş olan istenmedik özelliklerden bazılarına sahip olduğu saptanan veya böyle bir izlenim uyandıran adayların durumu; “Değerlendirme” aşamasından önce Sınav Komisyonu Kararı ve Sınav Düzenleme Kurulunun onayı ile topluca gözden geçirilerek karara bağlanır.
“Ön Şart Özellikleri” bakımından istenmeyen özelliklerden birine veya bazılarına sahip olduğu halde çeşitli yollarla bunu gizleyen ya da gizleyerek belirlenmesini engelleyen adayın, bu durumu sonradan anlaşıldığında, kesin kayıt hakkı kazanıp Fakülteye (bölüme ) kaydını yaptırmış olsa dahi Sınav Komisyonu ve Sınav Düzenleme Kurulu tarafından tutanak tutularak kaydının silinmesi sağlanır. II. Aşama sınavı bireysel ve sözlü – uygulamalı olarak yapılır.
Müzik Özel Yetenek Sınavı II. Aşaması şu sıraya göre izlenir:
·******* Ön Şart Özelliklerine bakma
·******* Müzikal özelliklerini değerlendirme
·******* ÖN ŞART ÖZELLİKLERİ
Madde 23:
a)***** Ses Özelliği : Adayın sürekli veya kalıcı bir ses bozukluğu veya kısıklığı bulunmamalıdır.
b)***** Konuşma Özelliği : Adayın Müzik Eğitimi Anabilim Dalında sağlıklı öğrenim görmesinde ve müzik öğretmeni olarak yetişmesinde engelleyici konuşma kusurları ( ileri derecede kekemelik, pepelik) bulunmamalıdır.
c)***** Bedensel Özellikler : Adayda sağırlık veya çok ağır işitme özelliği, Anabilim Dalında öğretimi yapılan çalgıları çalmayı, müzik öğretmeni olarak yetişmeyi engelleyecek bedensel sakatlık, eksiklik ve kusurlar ( ellerde parmak eksikliği, aşırı derecede çolaklık vb.) bulunmamalıdır.
Ön Şart Özellikleri bakımından yeterli olmayan adaylar Müzik Eğitimi Anabilim Dalına alınmazlar.

MÜZİKAL ÖZELLİKLER
Madde 24-Adayda değerlendirilecek müzikal özellikler ve bunların ikinci aşama müzik yetenek sınavı içindeki ağırlıkları şunlardır:
1. Müziksel okuma ( solfej ), Yazma ( dikte ) yeteneği : % 60
2.Müziksel söyleme yeteneği : % 20
3.Müzikal çalma yeteneği : % 20
1 – Müziksel okuma ( solfej ), Yazma ( dikte ) yeteneği
a) Müziksel yazma ( dikte ) sınavı : İkinci aşamaya girmeye hak kazanan bütün adaylar belirtilen gün ve saatte gruplar halinde sınava alınır. Bu aşamada adaylardan kendilerine dağıtılacak mühürlü nota kağıdına piyano ile çalınacak ikişer motiflik iki ezgiyi ölçü, nota ve süreleri ile yazmaları istenir. Yazma için verilecek süreler çalma işlemi başlamadan önce adaylara bildirilir.
b) Müziksel Okuma ( deşifre – solfej ) sınavı : Bu sınavda aday öğrenciler salona birer birer alınır ve kendilerinden daha önce karşılaşmadıkları ezgilerden okunması istenir.
2- Müziksel söyleme yeteneği
Bu sınavda adayın, sesini kullanmaya ilişkin özellikleri ve becerileri ölçülür. Müziksel sınavında tüm adayların İstiklal Marşı’ nı doğru, temiz bir sesle ve anlaşılır bir Türkçe ile söylemeleri gerekir. Sınav için hazırlanacak ikinci eser ( parça ) adayların kendileri tarafından seçilir. Bu sınavda adayların ses özelliklerine göre belirlenen parçalar çerçevesinde, seslerini kullanabilme yetenekleri ölçülür. Adayların bu sınavda müziksel söyleme becerileri puanlanırken aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulur.
a) Sağlıklı sese sahip olma : Seste hava, kısıklık, hışırtı, kırılma ve çatlama gibi olumsuz özelliklerin bulunmamalıdır.
b) Sesin tınısı gürlüğü ve genişliği: Aday yeterince gür bir sese, geniş bir ses alanına, güzel bir ses rengine sahip olmalıdır.
c) Doğru ve Temiz söyleme: Şarkı doğru ritimlerde ve temiz sesle söylenmelidir.
d) Konuşmada Anlaşılırlık: Seslendirilen şarkıda sözler,açık ve anlaşılır olmalıdır.
e) Müziksel Duyarlılık: Seslendirilen şarkıda ses duyarlı, etkili ve anlamına uygun kullanılmalıdır.
3- Müziksel çalma yeteneği :
a) Müziksel çalma yeteneğinde adayların tuşlu dokunmalı ( piyano ), mızraplı, tezeneli (gitar,mandolin, bağlama, kanun, ud vb.) yaylı – sürtmeli ( keman, viyola, kontrbas, kemençe vb.) ve soluklu üflemeli ( blokflüt, yanflüt, obua, klarnet, ney, mey vb. ) çalgılardan biriyle kendi hazırladıkları bir parçayı çalmaları gerekir.
Vurmalı (davul, zil, bateri, darbuka, def vb.) mekanik öğeler taşıyan ve programlanabilir öğeleri olan ( elektronik org vb.) çalgılarla sınava girilmez. Adaylar sınava girmeden önce sınavda çalacakları piyano, kontrabas vb. taşınması zor olanların dışındaki çalgıları beraberinde getirirler. Bir aday sınavda yalnız bir çalgıyı çalabilir.
b) Doğru ve Temiz Çalma : Çalgısından doğru ve temiz ses elde edilmesiyle eserin doğru/ koparılmadan seslendirilmesi değerlendirilir.
c) Teknik Düzey : Eserin gerektirdiği teknik becerilerin uygulanabilirliği değerlendirilir.
d) Müziksel Yorum : Çalgıdan duyarlı ve etkili ses elde edilmesi ile eserin müzikal çalışması değerlendirilir.
e) Eserin Düzeyi : Adayın çalacağı eserin düzeyi ve güçlük derecesi değerlendirilir.
YERLEŞTİRME PUANLARININ BELİRLENMESİ
Madde 25- Müzik Öğretmenliği programı özel yetenek sınavı II. Aşama sınavında yapılacak değerlendirmede ön şart özellikleri bakımından yetersiz olduğu saptanmış olan adayın müzikal özellikleri dikkate alınmaz ve böylece o aday elenmiş olur.
Adayların II. Aşama sınavında aldığı puan, kesin değerlendirmede ve sıralamada, adayların ÖYSP- SP’ ni hesaplamada kullanılır. Elde edilen bu standart puan, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı ( AOBP ) ve o yıla ait Öğrenci Seçme Sınavı Puanı ( ÖSS – P ) ile birlikte, ÖSYM Sınav Kılavuzunda “Özel Yetenek Gerektiren Eğitim Programları ile ilgili işlemler” başlığı altında açıklandığı şekliyle yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanmasında kullanılır (YP). Bu hesaplamada ÖSS puanı olarak dört puan türünün en yükseği değerlendirmeye alınır. YP hesabı ile ilgili daha geniş bilgi Özel Yetenek Sınavı Kılavuzunda verilir.
Madde 26- Sınav sırasında uyulması gereken kurallara uymayanlar, sınav disiplinini bozanlar ve kendi yerine başkasını sınava sokanların sınavları geçersiz sayılır. Durum tutanağa işlenir ve bu kişiler hakkında kanuni işlem yapılır.
Madde 27- Sınav Sonuçlarının Açıklanması :
a)***** Sınav Yürütme Kurulu, Özel Yetenek Sınavı Yerleştirme Puanı sonuçlarını tespit eder ve bu puanlara göre sıralanmış başarı listesini hazırlar. Adayların başvuru tercihlerine göre, Sınav Düzenleme Kurulunca her öğretim programına alınacak öğrenci kontenjanı kadar asıl ve aynı sayıda yedek liste hazırlanır ve Dekanlık tarafından ilan edilir.
b)***** Adayların aldıkları puanların eşit olması halinde Özel Yetenek Sınav Puanı yüksek olana öncelik tanınır.
KESİN KAYITLAR
Madde 28-
a)***** Asıl listeden kazanların kesin kayıtları Üniversite Senatosu tarafından belirlenen ve ilanda belirtilen günlerde ADÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır. Kontenjan açığı kaldığı takdirde Üniversite Senatosunun belirleyeceği tarihlerde ön kayıt yöntemiyle yedek listeden kontenjan açığı kapatılır.
b)***** Asıl ve yedek listelerde kesin kayıt hakkını kazananlar belirtilen tarihlerde kayıt yaptırmadıkları takdirde haklarını kaybederler.
Madde 29- Bu yönergede bulunmayan konularda ilgili Kanun ve Yönetmeliklerde bulunan genel hükümler uygulanır.
Madde 30- Bu yönerge hükümlerini Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü yürütür.
Madde 31- Bu yönerge Adnan Menderes Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla