Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Biçimlendirme Teknikleri > Biçimlendirme Teknikleri (2 Boyutlu) > Batik

Batik Yaparken Kullanılan Malzemeler

Batik kategorisinde açılmış olan Batik Yaparken Kullanılan Malzemeler konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Batik Yaparken Kullanılan Malzemeler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
9030

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29.06.09, 13:59   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Batik Yaparken Kullanılan Malzemeler

Batik Yaparken Kullanılan Malzemeler


KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER
1- OCAK
Üzerinde balmumu ve parafini eritebileceğiniz bir ocağa ihtiyacınız var. Bunun için, piyasada bulunan ispirto ocaklarını, küçük piknik tüplü ocakları kullanabileceğiniz gibi, evinizde bir kenara atılmış eski tip küçük elektrik ocaklarından da yararlanabilirsiniz.

2- ERİTME KABI
Ocağın üzerine iyice oturacak, kenarları yüksek, ısıya dayanıklı eski bir tencere, sefertası ya da içi çukur bir bakır tabağı mum eritmek için kullanabilirsiniz.

3- KASNAK
Batik yapacağınız kumaşı gerebilmek için marangoza çıtadan istediğiniz ölçülerde 1-2 tane kasnak yaptırabilirsiniz. Kavak gibi yumuşak ve ucuz bir ağaçtan 70x35 cm. ölçüsünde orta boy bir kasnak işinizi görür.

4- RAPTİYE
Kumaşınızı kasnağa gergin bir biçimde raptedebilmek için, 10-15 adet raptiyeye ihtiyacınız olacaktır. Kumaşınızın ölçüleri kasnaktan büyük olabilir. Böyle zamanlarda önce kasnak üzerindeki kısmı mumlayıp, kumaşı kasnaktan çıkarıp mumlanmamış kısmını kasnağa geriniz.

5- FIRÇA VE ÇENTİNG
Kumaşı mumlayabilmek için, çeşitli numaralarda (2-3-4-5-6) kıl fırçalar edinmelisiniz. Ayrıca büyük kırtasiyelerden, batik ile ilgili malzeme ve boya satan yerlerden "çenting" de alabilirsiniz. Çenting, batik uygulamalarında oldukça kolaylık sağlar, ancak, eliniz bu işe alışana kadar fırça ile çalışmanızı öneririz.

6- BALMUMU VE PARAFİN
Balmumu ve parafini aktarlardan, baharat satıcılarından alabilirsiniz. Başlangıç için 1 kg parafin ile 250 gr. balmumu yeterlidir.

7- KUMAŞ BOYALARI
Batik için yine aktarlarda, nalburiyelerde satılan yerli Viktorya veya yabancı Dylon kumaş boyalarını kullanabilirsiniz. Mevcut renklerden birer paket alıp karıştırarak daha güzel ve değişik renkler elde edebilirsiniz.

8- BOYA KAPLARI
Boya hazırlamak için mümkün olduğu kadar geniş eski bir tencere ya da tas yeterlidir. Ayrıca, kumaşı boyamak için, plastik bir leğene de ihtiyacınız olacaktır.

9- KUMAŞ
Bu araç ve gereçleri hazırladıktan sonra, sıra batik çalışacağınız kumaşa geldi. Fotoğraflarını göreceğiniz örneklerin çoğu saf ipekten; bir kısmı da pamuklu kumaşlardan çalışılmıştır. Burada dikkat edeceğiniz önemli bir nokta var. Kullanacağınız kumaş muhakkak doğal elyaftan yani %100 ipek ya da %100 pamuktan yapılmış olmalıdır. Başlangıç olarak pamuklu kumaşları yani mermerşahi, opal, patiska vs. seçmeniz daha uygun olur. Zamanla, eliniz alıştıkça ipek üzerine de batik yapabilirsiniz.

MUMLU BATİK
Yukarıda sayılan tüm araç gereçleri hazırladınız. Şimdi sıra geldi uygulamaya. Öncelikle ne yapacağınıza karar veriniz. Sözgelimi yastık yapmak istiyorsunuz. 90 cm. enindeki opal kumaştan 45 cm aldınız. Batik çalışırken, açık renk kumaşları özellikle beyazı seçiniz. Kumaşı, dilerseniz iki parçaya ayırıp ayrı ayrı, dilerseniz tek parça halinde çalışabilirsiniz.
Çalışacağınız deseni, fazla bastırmadan kurşunkalemle kumaşa çiziniz. İlk başlarda fazla ayrıntısı olmayan basit desenleri tercih ediniz. Deseni çizdikten sonra kumaşı raptiyelerin yardımıyla olabildiğince gergin bir biçimde kasnağınıza yerleştiriniz. Daha önce de belirtildiği gibi, kumaş kasnaktan büyük olabilir. Artan kısmını tekrar raptiyeleyerek mumlayınız.
Mumu eriteceğiniz kaba bir miktar (iki elma büyüklüğünde) parafin ile ) (bir mandalina büyüklüğünde) balmumu koyunuz. Ocağınızı yakıp, kabı ateşe oturtunuz. Mumun iyice erimesi ve kızgın bir hale gelmesi gerekir. Ancak mum gerektiğinden fazlada ısınmamalıdır. Yani duman çıkıyorsa ocağı söndürünüz. Mumu fırça veya çenting ile kumaşa sürdüğünüz zaman hemen donmadan kolayca yayılıyorsa ve kumaşın arka yüzüne de gecebiliyorsa, ısısını tam ayarlamışsınız demektir. Yalnız, dikkat edilmezse, sıvı mum kolayca desen çizgilerini geçebilir. Bu durumda mumlanmasını istemediğiniz kısımlardaki mumu, o kısırın ki kağıt arasında ütüleyerek veya bıçakla kazıyarak çıkartabilirsiniz.
Yastığınızın arka yüzüne de desen yapmak istiyorsanız aynı işlemleri7tekrarlamanız yeterli olacaktır. Arka yüzü desenlemeden tek renk de yapabilirsiniz.
Mumlama İşlemini bitirdikten sonra, kumaşınızı kasnaktan çözüp her yanının iyice mumlanıp mumlanmadığını kontrol ediniz. Arkasında mum almamış yerler varsa, fırça ile buraları ve raptiye izlerini de kapatınız.

BOYA HAZIRLAMA
Şimdi sıra boyayı hazırlamaya geldi. Boya hazırlama kabınıza 2;5-3 litre (12-13 bardak) su koyunuz. Yalnız bu ölçüler belirtilen boyutlarda yapılacak örnekler için geçerli olup, daha büyük kumaşlar için daha fazla su ve boya kullanmanız gerekir. Su biraz ısındıktan sonra, istediğ...
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
batik, kullanılan, malzemeler, yaparken


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karagöz ve Hacivat (Kukla) Ortaoyunu'nda Kullanılan Malzemeler Tualim Tiyatrolar, Tiyatro Oyunları (Skeçler ve Piyesler) 0 19.12.09 23:43
Batik Tekniği Tualim Batik 0 29.06.09 15:05
Balmumundan Batik Yapılışı Tualim Batik 0 29.06.09 14:45
Batik Sanatı Tualim Batik 0 29.06.09 13:56
Hat Sanatında Kullanılan Malzemeler Tualim Hat ve Tezhip Sanatı 0 24.03.09 14:36


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.