Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Biçimlendirme Teknikleri > Biçimlendirme Teknikleri (2 Boyutlu) > Batik

Batik Tekniği

Batik kategorisinde açılmış olan Batik Tekniği konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Batik Tekniği
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
7626

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29.06.09, 15:05   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Batik Tekniği

Batik Tekniği

Suluboya tekniği ipek boyama
Kasnağa gerilen kumaşı kalın bir fırça yardımıyla ıslatırız. Deseni oluşturan ana renkleri verip birbirleri ile kaynaşmasını sağladıktan sonra kurumaya bırakırız. Kuruduktan sonra deseni oluşturan hatları çok ince fırça ile şekillendirebiliriz. Bu şekillendirmeyi koyu renk ipek boyası veya metilik boyalarla yapabiliriz.
Keçe uçlu kalem ile boyama
Keçe uçlu boş kalem alıyoruz ya da kullanılmış bir keçeli kalemin keçesini alkolle batırıp iyice eminceye kadar bekliyoruz. Elimizdeki boyalarla bir set kalem elde edersek kontursuz, ipek boyayabiliriz.

Akuarel
Hiçbir sınırlama kullanmadan ipeği boyamaktır. Aynı kağıt üzerinde sulu boya yapar gibi çalışırız ama ipeğin boyayı hemen yaydığını göz önüne alırsak bu daha ustalık isteyen bir çalışma şeklidir. İpeğin ıslaklığını azaltarak veya çoğaltarak boyayı istediğimiz yöne iteriz. Alkol bu çalışmada çok kullanılan bir malzemedir. Boyanmış yerlerde açık renk elde etmek için veya boyayı yaymak için kullanılır. Yukarıdaki resimde bulutlar ve bulutlardan sızan güneş ışınları alkol yardımıyla elde edilmiştir. Bütün boyama bittikten ve ipek tamamen kuruduktan sonra, biraz dore yaldız gutta kullanarak güneşin altın gibi yansımasını yaratabiliriz. Bu metotta da açıktan koyuya giderek boyamayı sürdürürüz.

Antifüzan tekniği
Birkaç saat evvelden, gutta ve benzini karıştırarak elde ettiğimiz karışımı bir sünger veya pamuk yardımıyla çerçeveye gerilmiş olan ipeğe süreriz. Tamamen kurumaya bırakırız. Daha sonra ipeği aynen bir kağıtmış gibi kullanarak, deseni sulu boya bir resim boyar gibi boyayabiliriz. Eğer desenin arkasında bir miktar renk olmasını isterseniz antifüzanı sürmeden evvel ipeği çok açık bir tonda boyayıp kurutabilirsiniz.

Mum (Faux batik)
Boyanmasını istemediğimiz yerlere kalın sert fırçalar kullanarak erimiş mum süreriz. İstediğimiz renkte boyayı sürdükten sonra kuruması için bekleriz. Tekrar mumlarız ve aynı şekilde desen tamamen meydana çıkana kadar buna devam ederiz. Mesela, sarı bir boyanın üstüne sürülen kırmızı neticede turuncu renk meydana çıkarır. Boyamaya en açık renkten başlamak lazımdır.

Püskürtme
Bir stensil kullanarak veya mumlanmış bir desenin etrafına yapılabilir. Püskürtme için kullanacağımız şişeye boyayı doldurduktan sonra bunu stensili yerinden oynatmamaya çalışarak etrafına sıkalım. Bazı değişik renkler kullanarak da üst üste püskürtülen boyalar enteresan efektler yaratabilir. Kalın kumaşların boyayı daha fazla emdiğini unutmamamız lazımdır.

Gutta tekniği
Likit boya kuru ipeğe değer değmez yayılır. Boyayı eğer bir sınır içinde tutmak istiyorsak gutta denilen renksiz veya renklendirilmiş likit bir madde ile deseni çerçeveleriz. Ekseri hazır olarak satılan gutta, kalınlaşırsa benzinle biraz inceletilebilir. Çok ufak bir miktar “enere typographique”le karıştırılarak değişik renk ve tonlarda gutta elde edilebilir. Plastik şişelerin ucuna metal uçlar takarak şişeye doldurduğumuz guttayı deseni sınırlamak için kullanırız. Bunun için şişe kalem gibi tutulup eğilerek sıkılır. Metal uçların değişik kalınlıkları olduğundan istenen kalınlıkta çizgiler çizmek mümkün olur. Deseni tamamen kapayacak şekilde çizgilerimizi çizmeliyiz, aksi halde bir tek ipliğin açık kalması bile boya kaçmasına sebep olarak çalışmamızı bozabilir.
Desenle gutların kaynaşmasını istiyorsak, aynı renk gutta kullanmalıyız, eğer desenin dekor içinde öne çıkmasını istiyorsak daha koyu bir guttayı, gümüş rengi veya dore bir guttayı tercih etmeliyiz.

Alkol tekniği
Gayet basit bir çalışma olan bu teknik de tuzlama gibi hoş desenler meydana getirir. Bu teknikte kullandığımız zemin boyanmış ve kurumu olmalıdır. Fırçamızı daha evvelden hazırlanmış alkol ve su karışımına batırıp bunu, boyası kurumuş alanlara küçük fırça darbeleriyle veya genişçe bir sünger yardımıyla değdiririz. Alkol boyayı iterek ortaları açık renk olarak kalın lekeler oluşturur. İstenirse alkolü suya bir iki damla renk karıştırarak da bu tekniği kullanabiliriz.

Tuzlama tekniği
Tuzlama tekniği ile efektler, boyanmış ve henüz nemli olan bir zemine kaim tuz serpilerek elde edilir. Bu teknikte deseni istediğiniz şekilde geliştirmek biraz zordur. Her tuz zerresi kendi keyfine göre boyayı emerek umulmadık hoş desenler meydana getirir. Çok kolay bir çalışma tekniği olmasına rağmen fevkalade güzel sonuçlar elde edilir. İster bir arka planı, isterseniz guttayla sınırladığız bir desenin içini tuzlayabilirsiniz.
Mavi, kırmızı ve sarı gibi üç ana renkten ziyade bu renkleri n karışımı olan, yeşil, turuncu, mor veya kahverenginin değişik tonları ile daha belirgin ve güzel desenler elde edilebilir.
Yukarda gördüğünüz gibi birbirine değen renklerin sınırlarına tuz serpilerek geçişlerde hoş bir görünüş kazandırır.
Katlama batik
Bağlama batik tazına benzer. Bu batik türünde kumaş katlanıp birkaç yerinden boyaya batırılır. 12 ayrı çeşit katlama şekli vardır.

Ters Batik
Koyu renk kumaşlarda, boyası çıkan kuma şiar da, bağlama teknikleri ile bağlanarak renklerinin açılması tekniğidir. Kumaş çeşitlerine göre ipliklerle bağlandıktan sonra kloraklı suya yada piyasada satılan renk açıcı ilaçlara bastırılarak renginin açılması sağlanır. Açıcı suya bastırılan kumaşta bağlanmayan yerlerin rengi açılacağından, istenilen açıklığa kavuşana kadar ilaçlı suda bekletiriz. Daha sonra kumaşımız bol su altında iyice durulayıp, bağlamış olduğumuz ipleri keseriz ve durulama işlemini tekrarlarız. Ters batikte fiske işlemini yapmaya gerek yoktur. Bu batik tarzı, her cins kumaşa uygulanmaz. İlaca dayanıklı olmayan özellikle ipekli kumaşlar kullanılmaz.

Teğelli batik
Kumaş cinslerine göre kullanılacak olan ipliklerle değişik teğel çeşitleri ile teğellenir. İplerin iki ucu çekilerek büzülür. Daha sonra, diğer batik çeşitlerindeki gibi hazırladığımız boyanın içine batırılır ve 10-15 dakika bekletilir. Bu işlemden sonra kumaşı soğutup soğuk suda durulayınız. Teğellediğimiz ipleri söktükten sonra sirkeli suda durulayıp fiskesini yaparız.
Tuzlama batik: Apresi alınmış kumaş ıslatılır, kasnağa gerilir veya düzgün bir zemin üzerine yayılır. Öncelikle kumaş nemlendirilir; daha sonra kalın bir fırça yada pamuk yardımıyla ipek boyaları ile renklendirilir. Kumaşta değişik efektler yaratmak için fotoğrafçıların film banyosunda kullandıkları hipo sülfit tuzu kumaşın üzerine serpiştirilir. Şayet hiposülfit tuzu yok ise kristal tuz da kullanılabilir. Genellikle piyasada tuzlama batik için hazırlanmış olarak bunları temin edebiliriz. Kumaşımız kurumadan hiposulfit üzerine serpiştirilir ve istenilen yöne doğru tuzlar akıtılır, tuz aktığı yerde boyanın rengini açacağından kumaşa orijinal renkler verir. Daha sonra kumaşın kuruması beklenir ve tuzlar temizlenir. Kumaş tersinden ütülenir. Bu işlemden sonra kumaş sertleşeceği için tekrar yıkanıp ütülenmesi gerekir.

Tijantik (Mumlu) bank
Kullanılacak malzemeler: Eritme kabı, kasnak, raptiye, fırça, balmumu, parafm, kumaş boyaları, boya kaplan ve kumaşımız. Mumlu batikte ölçü şöyle olmalıdır. Toz boya kullanılıyorsa 12 çay kaşığı toz boya, yarım litre su. Fiksasyon için, bir litre suya iki çorba kaşığı beyaz sirke konur. Mum için 100 gr. Balmumu, 100 gr. Parafin (kırma işlemi yapılacaksa) 1/3 balmumu, 2/3 parafin olmalıdır. Parafin arttıkça kırılma işlemi fazlalaşır.)
Tijantik batik uygulaması: Mumlu batik pamuklu ve ipekli kumaş cinslerine uygulanan batik türüdür. Tijantik batik yapılırken aşağıdaki sıra uygulanır.
Konu seçilir
Konuya göre renk ve desen seçimi yapılır.
Seçilen desen kumaşa geçirilmeye hazırlanır.
Kumaş ipek değilse sabunsuz sıcak suda yıkanır ve ütülenir.
Desen kumaşa geçirilip boya tonları hazırlanır.,
Desen çizilmiş olan kumaş, kasnağa gerilir fakat bu işlem sırasında kumaşın dokularına dikkat edilmelidir. Kumaş ne gevşek ne de çok gergin tutulmamalıdır.
Emaye veya bakır bir kap içinde parçalanmış balmumu ve parafın karışımı ateş üzerinde eritilir,
Batik özel bir boyama tekniğidir. Batı teknikleri ve boyaları ile bir çok renk uyumunu ve desenini bir emtea üzerinde gerçekleştirmek mümkündür.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
batik, tekniği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
One Stroke Tekniği Uygulaması - One Stroke Tekniği Videolu Anlatım TUAL Video/Flash Anlatımlar Dersler 0 10.05.12 20:19
Tijantik- Mumlu Batik Tualim Batik 0 29.06.09 14:52
Balmumundan Batik Yapılışı Tualim Batik 0 29.06.09 14:45
Batik Yaparken Kullanılan Malzemeler Tualim Batik 0 29.06.09 13:59
Batik Sanatı Tualim Batik 0 29.06.09 13:56


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.