Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Heykel

Heykel Heykel, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir.

Lorenzo Ghiberti Hakkında,Lorenzo Ghiberti Biyografisi,Lorenzo Ghiberti Hayatı

Heykel kategorisinde açılmış olan Lorenzo Ghiberti Hakkında,Lorenzo Ghiberti Biyografisi,Lorenzo Ghiberti Hayatı konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Lorenzo Ghiberti Hakkında,Lorenzo Ghiberti Biyografisi,Lorenzo Ghiberti Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4160

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26.01.10, 03:56   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Lorenzo Ghiberti Hakkında,Lorenzo Ghiberti Biyografisi,Lorenzo Ghiberti Hayatı

Lorenzo Ghiberti Hayatı



İtalyan Rönesansının en büyük heykelcilerinden biri olan Lorenzo Ghiberti (doğum Lorenzo di Bartol), Floransa'da doğdu. Babası olduğu sanılan Bartolo di Michele'nin atölyesinde kuyumcu olarak yetişti. Ghiberti kendi yaşamöyküsünü kaleme alan ilk batılı sanatçıdır. Yaşamöy küsünün yanı sıra, heykelcilik tarihi ve kuramları üstüne de yazılar yazdı.
1401'de Floransa Vaftizhanesi'nin kapı kanatlarının yapılması için kumaş tüccarları loncasının açtığı yarışmaya katıldı. En genç yarışmacı olmasına karşın, birinci seçilerek ödüllendirildi. 21 yılda tamamlanan bu kapılar, Kutsal Kitap'tan çeşitli sahnelerin yer aldığı, kabartma tekniğiyle işlenmiş çok sayıda panodan oluşuyordu. Floransa'nın o dönemdeki en geniş ve en iyi atölyesinde çok sayıda ustanın yaptığı kapılar 1424'te yerine takıldı.
Ghiberti 1425'te vaftizhanenin doğu bölümündeki kapılar için yeni bir sipariş aldı ve bu kapılar 27 yılda tamamlandı. Kapıların tüm yüzeyi altınla kaplıydı. Bu kapılara işlediği figürlerde perspektifi gözeten Ghiberti, kendi deyimiyle "gerçek yaşamda olduğu gibi, yakında bulunan figürleri uzaktakilerden daha büyük" olarak canlandırdı. Kanat çerçevelerinin üstüne yerleştirdiği portre büstlerin arasına, kendisinin de iki portresini koydu. Rönesans döneminin en büyük sanatçılarından Michelangelo bu kapıları "cennetin kapılarına" benzetmiştir.
Ghiberti'nin en çok bilinen yapıtları arasında Aziz Matta, Aziz Stephanus ve Vaftizci Yahya'nın bronz heykelleri sayılabilir. Sanatçının dehası ince ayrıntılarda ve üç boyutluluk etkisi yaratmadaki ustalığında kendini gösterir.






Rönesans öncesi dönemde heykel ve metal çalışmaları ile bilinen İtalyan sanatçı Ghiberti Floransa'da kuyumcu ve eğitim görmüş bir sanatçı olan Bartoluccio Ghiberti'nin oğlu olarak doğdu. Lorenzo Ghiberti Brunelleschi'nin de eğitim aldığı Bartoluccio de Michele gitti. 1400'lü yıllarda hıyarcıklı veba (Bubonic plague) salgını Floransa'ya geldiğinde Carlo I Malatesta'nın Freski üzerinde çalıştığı Romagna'ya gönderildi. Ghiberti ilk kez 1401 yılında Floransa'daki Aziz Giovanni Baptisteri bronz kapıları için girdiği yarışmayı kazanınca dikkat çekti. Brunelleschi bu yarışmada ikinci gelmişti. Kapılar için önce düşünülen Old Testament'den sahneler ve Isaac'ın sahneler vardır. Ancak daha sonra plan değişmiş ve New Testament'den sahneler kullanılmıştır. Bu kapılar, Michelangelo tarafından onların güzelliğinden dolayı ve Rönesansın başlangıcı olarak söylendiğinden "the Gates of Paradise" (Cennetin Kapıları) olarak isimlendirildi. Floransa'da Orsanmichele'in dışında bulunan bronz heykellerden bazıları kendisi yapmıştır.


Lorenzo Ghiberti ayrıca bir koleksiyoncu ve tarihçiydi. Hayatı boyunca hümanist fikirleri yaymıştır. Rönesans sanatı hakkında bilgiler bulunan ve bir otobiyografi çalışması olan Commentarii bitirememiştir. Bu çalışma Vasari'nin Vite için önemli bir kaynak olmuştur. Ghiberti Floransa'da 77 yaşında ölmüştür.
The Gates of Paradise (Cennetin Kapıları)






__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
biyografisi, ghiberti, hakkında, hayatı, heykeltıraş lorenzo ghiberti, heykeltıraş lorenzo ghiberti biyografisi, heykeltıraş lorenzo ghiberti hayatı, heykeltıraş lorenzo ghiberti kimdir, heykeltıraş lorenzo ghiberti yaşamı, lorenzo, lorenzo ghiberti, lorenzo ghiberti biyografi, lorenzo ghiberti biyografisi, lorenzo ghiberti hakkında bilgi, lorenzo ghiberti hayatı, lorenzo ghiberti kimdir, lorenzo ghiberti özgeçmişi, lorenzo ghiberti yaşamı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lorenzo Ghiberti Eserleri - Lorenzo Ghiberti Heykelleri - Lorenzo Ghiberti Çalışmalar Gökkuşağı Heykel 1 11.12.11 00:46
Gian Lorenzo Bernini Eserleri - Gian Lorenzo Bernini Heykelleri -Gian Lorenzo Bernini Gökkuşağı Heykel 1 09.12.11 22:22
Gian Lorenzo Bernini Eserleri - Gian Lorenzo Bernini Tabloları - Gian Lorenzo Bernini Gökkuşağı Yabancı Ressamların Eserleri 0 22.10.11 22:21
Gian Lorenzo Bernini Biyografisi - Gian Lorenzo Bernini Hayatı Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 12.10.10 04:36
Gian Lorenzo Bernini Tualim Heykel 0 02.06.09 18:08


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.